Kalknagel(s)
Een grote groep mensen komt vroeg of laat in aanraking met kalknagels, maar wat is een kalknagel nu precies en belangrijker, hoe kom je er weer vanaf?
Kalknagels komen voor bij ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking en zijn in principe vrij onschuldig. Ze worden veroorzaakt wanneer schimmels de nagel of huid binnendringen. Hierdoor ontstaat een (schimmel)infectie wat verklaart waarom we een kalknagel ook wel een schimmelnagel noemen. Een kalknagel behandelen is meestal niet noodzakelijk, maar door het uiterlijk van de aandoening wel vaak gewenst.
Schimmels komen bij iedereen voor en worden voortdurend overgedragen. Dit gebeurt tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en mens en omgeving. De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot een schimmel uit de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche. Er ontstaat natuurlijk niet altijd een infectie wanneer men in aanraking komt met deze schimmels. Wel zijn een aantal voorbeelden te geven waarbij men meer risico loopt op een infectie:
- Bij een verlaagde weerstand (door ouderdom of ziekte)
- Bij beschadigde nagels door bijvoorbeeld sporten of het dragen van te strakke schoenen
- Bij suikerziekte
- Tijdens en na het ondergaan van een chemokuur
Kenmerken kalknagel(s)
Bij een beginnende infectie zijn kalknagels te herkennen door verkleuring van de nagelranden (gelig, bruin of groen) en kleine vlekjes op de nagel. In een later stadium kan de nagel geheel verkleuren van geelwit tot geelbruin. De kalknagel is dan vaak wat dikker en brokkelig van structuur. In sommige gevallen kan de infectie zich over de gehele nagel verspreiden waardoor de nagel kan afbrokkelen of zelfs in zijn geheel loslaten.
Kalknagel(s) voorkomen
Een kalknagel is niet altijd even makkelijk te voorkomen. We komen voortdurend in aanraking met schimmels die een kalknagel kunnen veroorzaken. Om het risico te verkleinen zijn er wel een aantal adviezen te geven om de schimmelgroei tegen te gaan en kalknagels te voorkomen.
- Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
- Droog uw voeten altijd goed af. Vergeet zeker niet tussen de tenen te drogen. Deze nauwe, vaak wat warmere ruimtes zijn een ideale broedplaats voor schimmels.
- Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
- Gebruike elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt.
- Reinig nagelsknipper(s) en scharen door ze minimaal 10 minuten in een alcoholbadje te leggen.
- Draag ruime, ventilerende schoenen.
- Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad).
- Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.
Kalknagels behandelen
Behandeling van kalknagel duurt een lange tijd. Het kan zeker wel 12 maanden (en langer) duren voordat je het kwijt bent. Dat heeft ermee te maken dat deze hardnekkige schimmel (fungus) zich helemaal in de nagel zelf heeft vastgezet. De antibacteriële middeltjes kunnen hierin een helpen en ondersteunende hand bieden. De harde kern van de schimmel moet echter worden verdelgd met antischimmelproducten die je dagelijks op je nagels smeert.
Begin met vijlen
Om er sneller vanaf te zijn kan je eerst naar een pedicure gaan. Die kan de kalknagel in ieder geval voor een deel weghalen. Je kan het ook zelf proberen af te vijlen, een pedicure kan dat echter een stuk effectiever behandelen.
Goedkoopste antischimmelproduct
Azijn is wel de meest goedkoopste manier om van je kalknagel af te komen. Maakt niet uit wat voor azijn. Voor minder dan een euro koop je een liter in de supermarkt. Doe wat in een bakje groot genoeg om je voet erin te doen en leng het aan met water. 1 deel azijn en 1 deel water. Houd je voet 10 tot 20 minuten in het mengsel en dep het daarna goed af met een handdoek. Vergeet niet tussen de tenen te drogen.
Je kan ook wel een watje deppen in azijn en dat op de kalknagel doen. Nadeel alleen is dat het minder goed werkt. Je voet helemaal onderdompelen zorgt ervoor dat het ook onder je nagel komt, want ook daar heeft de schimmel zich vastgebeten. Iedere dag herhalen, nagels bijhouden, schone sokken en vochtdoorlatende schoenen zorgen ervoor dat je het probleem uiteindelijk de baas wordt.
Teatree olie tegen schimmel
Teatree olie wordt ontrokken aan de Melaleuca Alternifolia boom en wordt geprezen voor zijn antibacteriële effecten. Het wordt zelfs tegen roos gebruikt en als ontsmettingsmiddel bij wondjes. Het is wat dat betreft nog net geen wondermiddel, maar kan je zeker helpen om op een natuurlijke manier van je kalknagel af te komen. Twee maal daags de olie direct op de schimmel druppelen en na een paar maanden ben je er eindelijk vanaf.
Dampo werkt ook effectief
Elka dag een zeer dun laagje dampo aanbrengen. Dampo gaat de strijd aan tegen en de conditie van de nagel gaat zeker vooruit.
Medicatie op recept
Een andere manier om kalknagels te behandelen is inwendig door het slikken van medicijnen of antischimmel tabletten. Er moet rekening worden gehouden met een langdurige behandeling (meerdere maanden) en kans op de nodige bijverschijnselen. Het is uitsluitend mogelijk op advies van de huisarts (recept) en wordt overwogen bij ernstige gevallen.