Eelt op de voeten

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze natuurlijke beschermlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

Hoe ontstaat eelt op voeten?

Eelt ontstaat door plaatselijke wrijving of druk. Hierdoor worden er meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven en ontstaat er een opeenhoping van cellen. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers en met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Eelt kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voeten. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.

Klachten bij eelt

Onder de hiel of de bal van je voet kan de hoeveelheid eelt zich behoorlijk ophopen. Er kunnen daardoor eeltkloven ontstaan, dat zijn diepe groeven die vooral rondom de hiel ontstaan. Als de eeltlaag heel dik wordt, kun je daar pijn of een branderig gevoel krijgen. Als op een klein deel van de huid veel eelt ontstaat, kan een likdoorn ontstaan.

Tips om eelt te voorkomen

  • Smeer de voeten (en/of handen) dagelijks in met een vette crème om de huid zacht te houden en kloven te voorkomen

  • Draag goed passende schoenen en schoenen

  • Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool

  • Let op je gewicht, dat voorkomt overbelasting van de voeten

Behandeling van eelt op voeten
Eelt kan over het algemeen geen kwaad, maar het is niet zo mooi om te zien. Neem voor het verwijderen van eelt eerst een voetbad om de eeltlaag zacht te maken. Maak de voeten droog en haal het overtollige eelt voorzichtig weg met een puimsteentje, eeltvijl of eeltrasp (mensen met diabetes en slecht doorbloede voeten kunnen dit beter niet zelf doen). Verzorg de voeten vervolgens met een voedende voetcrème.

Heb je veel last van eelt, ga dan naar een pedicure. Die kan je meer vertellen over de oorzaak en de daarbij passende remedie.